Muut

Ihanasti Rempallaan Laihialla

  • Vaasa

Kun Laulu- ja soittoyhtiö Rempallaan hyppää sunnuntaina Laihian nuorisoseuran lavalle, voi kuulla historian lehtien – ei vain havisevan vaan peräti kohisevan.

Päivälleen 61 vuotta sitten, 15.1.1956, legendaarinen Kipparikvartetti-yhtye hurmasi pohjalaiset samaisella lavalla. Yksi kippareista oli Kauko Käyhkö, jonka 100-vuotisjuhlavuotta Rempallaan-sakki on viettänyt koko viime vuoden.

Samoja tuttuja säveliä kuullaan siis taas, sillä moni Käyhkön parhaista oli myös Kipparikvartetin bravuureja.

Kippareiden ikimuistoisesta vierailusta muistuttaa yhä nuorisoseuran seinällä komeileva juliste vuodelta 1956.

– Tässä se on roikkunut vuosikymmeniä. Onneksi se säilyi ehjänä nuorisoseuran tulipalossa vuonna 1994, sanoo nuorisoseuran ”kaikki kaikessa” Tuula Honkaniemi.

Hän iloitsee, että nuorisoseura saa järjestettäväkseen näin näyttävän ja mittavan tapahtuman.

– Hienoa, että vierailu osuu vielä Kipparikvartetin vuosipäiväksi.

Unohdettu nero. Laihialle Rempallaan-sakki päätti tulla ”vielä kerran”-hengessä. Käyhkön laulujen ilosanomaa vienyt porukka esiintyi viime vuonna lähes 20 kertaa. Mittava kaksituntinen kavalkadi nähtiin myös Kaustisen kansanmusiikkifestivaalien pääareenalla.

– Laihialle tullaan siksikin, että olemme kuulleet laihialaisten erinomaisesta musiikkimausta, sanoo ”pääkäyhköilijä” Eki Luumi.

Hän pitää Käyhköä suomalaisen kevyen musiikin unohdettuna nerona, joka on turhaan jäänyt aikalaistensa varjoon.

– Me olemmekin tehneet parhaamme nostaaksemme maestron maineen sille kuuluvalle tasolle, hän sanoo.

Matka läpi menneiden aikojen. Nuorisoseuralla kello 13 alkavassa juhlassa kuulijat pääsevät Käyhkön sävelten mukana halki vuosikymmenten.

Lauluihin liittyvät tarinat ja muistelut herättävät eloon niin sota-ajan reippaat iskelmät kuin rauhan ajan haikeat balladitkin, unohtamatta railakasta rillumarei-aikaa.

– Suuri osa lauluistamme on Käyhkön käsialaa. Hän oli käsittämättömän tuottoisa sävelnikkari ja tekstintekijä, Luumi sanoo.

Juonnetussa kavalkadissa kuulijoille avautuu maestron huikea ura, joka käsittää säveltäjän ja sanoittajan työn lisäksi myös pitkän näyttelijäntaipaleen sekä radion että tv:n palveluksessa.

Pohjalaisin voimin. Luumi lupaa, että juhlassa kuullaan kaikki Käyhkön parhaat.

– Ihan varmasti kuullaan Rovaniemen markkinoilla, Kaksi kisälliä, Kaksi vanhaa tukkijätkää, Suviserenadi ja tietysti myös Rempallaan.

Hän vakuuttaa esiintyjien noudattavan Kipparikvartetin esimerkkiä.

– Kipparit lupaavat julisteessa, että ”laulamme iltanne iloisiksi”, ja niin mekin olemme päättäneet tehdä!

Luumi on esiintyjien ainoa ei-pohjalainen. Hän kirmaa paikalle Rautjärveltä, itärajan pinnasta. Muut solistit ovat Jaana-Stiina Ala-Korpi Vaasasta, Junnu Korhonen Nurmosta sekä karijokelainen kvartetti Roikastajat säestäjänsä Ahti Harjunpään kera.

Orkesteria johtaa kapellimestari Jussi Asu, joka on myös sovittanut kaikki laulut. Orkesterissa tahdin takaavat Ilpo Aro, Jukka Mäki-Jaskari, Pentti Keto-oja ja Juha Kullas.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka