Muut

Hieman erilaista oopperaa

  • Vaasa

Oopperassa pitää istua tärkeän näköisenä, otsa rypyssä.

Ei muuten pidä paikkaansa. Ainakaan, kun on puhe Vaasaan Oopperan Candidesta. Se on ylimakeaa lapsellista hyppelyä, jossa on ihana loppu.

Näin oopperaa kuvaa sen ohjaaja Jorma Uotinen. Hän ohjasi Candiden myös kaksi vuotta sitten Vaasassa. Eli nyt näemme maakuntaoopperassa harvoin toteutuvan uusinnan.

– Kun ei edellinenkään mennyt häpeän puolelle, niin tuskin tämäkään, Uotinen naurattaa kuulijoitaan.

Oikeasti hän oli onnellinen ja innostunut tämänkertaisesta tehtävästä, koska viimeksi Candide oli hänen mukaansa menestys.

– Ja nyt se on saanut vielä kypsyä kaksi vuotta. No, Iisa ja kapellimestari ovat uusia, mutta muuten täällä on tuttua porukkaa, Uotinen kertoili.

Iisalla hän tarkoittaa Isa Lindgren-Backmania, joka esittää Paquettea, ja kapellimestarina on nyt Jari Hiekkapelto.

Uotisen mukaan ooppera tapahtuu lelutalossa, jossa nuket esiintyvät. Vain mielikuvitus on ollut rajana kehitettäessä sadun- ja unenomaista yksinkertaista tarinaa.

– Candiden nimikin viittaa viattomuuteen ja naiiviuteen, Uotinen perustelee.

Filosofiaakin. Candiden roolia esittävä Ville Salonen sen sijaan rypistää hieman kulmiaan. Hänen mukaansa oopperassa on myös syviä filosofisia kysymyksiä.

Neljässä roolissa esiintyvä Mika Nikander oli yhtä mieltä Uotisen kanssa, että Candide tuo ilon ja rakkauden viestiä nykypäivän maailmaan, jossa jatkuvasti kuulee synkkiä uutisia.

Amerikkalaisen Leonard Bernsteinin säveltämästä teoksesta voi siis kukin ammentaa ajateltavaa, iloa ja jaksamista uuteen vuoteen.

Kapellimestari Jari Hiekkapelto kertoo, että Bernstein sai Candiden valmiiksi vuotta aikaisemmin kuin West Side Storyn, jonka ensi-ilta oli Broadwaylla 26. syyskuuta 1957.

– Oletettavasti ne ovat olleet yhtä aikaa työpöydällä, ja sen kyllä kuulee. Niissä on samantyylisiä aineksia kuultavissa.

Hiekkapelto sanoo, että Candide poukkoilee monien tyyliensä vuoksi.

– Mutta mikäs tässä, kun on ketterä oopperaorkesteri ja luotettava kuoro.

Vanha tarina. Candide on värikäs seikkailutarina, jossa kohtalot vaihtuvat ja yllättävät juonenkäänteet seuraavat toisiaan. Se kertoo rakastavaisista Candidesta ja Cunegondesta, jotka heidän opettajansa, tohtori Pangloss, kasvattaa uskomaan maailman hyvyyteen.

Sitten syttyy sota. Lopussa nähdään, miten on käynyt unelmille.

Tarina pohjautuu Voltairen romaaniin Candide, ou L’optimisme vuodelta 1759.

Vaasassa oopperan orkesterina soittaa Vaasan kaupunginorkesteri ja kuorona laulaa Vaasan Oopperan kuoro. Esityksiä on seitsemän ajalla 12.–28. tammikuuta.

Vesa Koivumäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka