Muut

Harrasteratsastajakin voi olla Suomen paras

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Mustasaarelainen Hanna Kalliola ojentaa hevoselleen Kvartaalille porkkanaa.

– Eikös se niin ole, että tie suomenhevosen sydämeen vie vatsan kautta? Kalliola vitsailee.

Kalliolan ja Kvartaalin, tutummin Vertin, yhteinen matka alkoi vuonna 2009 Vertin ollessa 4-vuotias. Nyt heidät palkittiin vuoden 2015 menestyneimpänä suomenhevosratsukkona.

– Palkinto tuli vähän yllätyksenä. Ollaan kyllä tehty pitkäjänteistä työtä ja treenattu ahkerasti, mutta tällaista en osannut odottaa. Tuntuu hienolta, että kova työ palkittiin, Kalliola pohtii.

Suomenratsut ry palkitsee joka vuosi kymmenen menestyneintä suomenhevosratsukkoa Suomenratsastajain liiton keräämien ranking-pisteiden perusteella. Pistekilpailussa palkinnot jaetaan koulu-, este-, kenttä- ja valjakkokilpailuissa kansallisella tasolla eniten pisteitä keränneille ratsukoille.

Kalliolan ja Vertin laji on kouluratsastus, ja vuonna 2015 he keräsivät kaikkien lajien edustajista eniten pisteitä koko Suomessa.

– Tuntuu hurjalta saada oma nimi tähän kiertopalkintoon, jossa suurin osa ratsastajista on ammattilaisia. Vaikka valmennan ja ratsastan paljon, olen silti ”vain” harrasteratsastaja, sillä en tee tätä ammatikseni, Kalliola tarkentaa.

Parasta yhteistyö hevosen kanssa. Kalliola aloitti ratsastuksen 6-vuotiaana äitinsä jalanjäljissä. Tähän mennessä omia hevosia on ollut kahdeksan, ja tärkeimmät niistä seisovat nyt tallissa: Dancing Girl II ja Vertti. Erityisiä molemmista tekee se, että ne ovat Kalliolan itsensä kouluttamia, aina vaativalle tasolla asti.

– Koska Vertti on muhkea ja isokokoinen suomenhevonen, vaativan tason kokoavista liikkeistä on ollut paljon apua voiman rakentamisessa. Sillä voimaa se todella tarvitsee suoriutuakseen kevyen näköisesti kaikista kouluratsastuksen liikkeistä.

Kalliolan mukaan lajissa mielenkiintoisinta onkin saumaton yhteistyö ratsastajan ja hevosen välillä. Haasteena on saada suuri eläin keskittymään ja vastaamaan rentona ja tyytyväisenä ratsastajan pyyntöihin.

Lajina kouluratsastus on todella herkkä, sillä ratsastajan kommunikointi hevosen kanssa kisaradalla on lähes huomaamatonta.

– Tavoitteenani on tulla koko ajan paremmaksi ratsastajaksi. Kun hevosen kanssa pääsee kerran siihen niin sanottuun flow-fiilikseen, jossa kommunikointi on saumatonta, janoaa samaa fiilistä aina uudestaan.

Tavoitteena SM-mitali. Verttiä Kalliola kuvailee suurisydämiseksi yllytyshulluksi, joka tahtoo aina miellyttää ratsastajaansa. Keskittymiskyky ja korkea työmoraali ovat piirteitä, jotka tekevät Vertistä hyvän kilpahevosen.

– Mitä enemmän sitä kehuu, sitä enemmän se haluaa näyttää, mihin pystyy. Totta kai sillä on välillä suomenhevosten tapaan vähän pilkettä silmäkulmassa ja jekut mielessä, mutta se kuuluu asiaan, Kalliola nauraa.

Vaikka viime vuosi oli Kalliolan paras vuosi ranking-tilastojen mukaan, on menestystä tullut muinakin vuosina: yhteensä 12 mitalia Pohjanmaan aluemestaruuksista, joista 7 on kultaista.

Suomenhevosten suomenmestaruuksissa Kalliola on ollut parhaimmillaan viides. Tänä kesänä tavoite on päästä mitaleille.

– Vertin kokoiselle hevoselle tarvittavan voiman rakentaminen kestää vuosia. Pitkäjänteinen työ valmentajieni Helena Liukkosen ja Eva-Maria Porthan-Broddellin kanssa on alkanut viimein tuottaa toivottua tulosta.

Vaikka tavoitteet ovat korkealla, Kalliolalle on kuitenkin tärkeintä, että hevoset pysyvät onnellisina ja voivat hyvin. Siitä hän kiitteleekin äitiään Marja Kalliolaa, joka on tiiviisti mukana hevosten arjessa.

Sanna Kostet

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka