Muut

Fyysinen rullaaminen saapui Vaasaan

  • Vaasa

Maanantaina 9. kesäkuuta Vaasan urheilukeskuksella nähtiin huimaa viiletystä, kun Wasa Roller Derby esitteli lajiaan järjestämässään Open Skate -tapahtumassa.

Tapahtumaan ilmoittautuneet saivat tutustua lajiin asiantuntijoiden kanssa välineitä kokeilemalla ja tietoiskuja kuuntelemalla.

Fyysinen laji. Roller Derby on naispainotteinen kontaktilaji, jossa liikutaan rullaluistimilla. Pelit käydään kahden viisihenkisen joukkueen välillä, ja molemmissa joukkueissa on yksi jammeri, joka yrittää päästä vastustajien ohi. Vastapuolen joukkue taas yrittää parhaansa mukaan estellä vastaan tulevaa jammeria.

Wasa Roller Derbyn viisihenkisen hallituksen asiantuntijana toimiva Emma Liimatta tuntee lajin hyvin, sillä hän on pelannut sitä Turussa. Hän kertoo pelaamisen olevan voimaa ja ajatusta vaativaa.

– Fyysisyyttä vaaditaan, sillä pelit ovat rankkoja. Toisen joukkueen jammeria täytyy jaksaa estellä ja omaa jammeria suojata. Strategistakin taitoa tarvitaan, sillä ensimmäinen jammeri, joka pääsee toisen joukkueen ohi, saa keskeyttää seuraavan pelin milloin vain.

– Laji rantautui Suomeen vasta vuonna 2009. Lisäksi joukkueet on tarkoitettu täysi-ikäisille lajin fyysisyyden vuoksi, joten kukaan ei ole voinut harrastaa sitä pienestä saakka, Liimatta kertoo.

Nuori yhdistys. Wasa Roller Derbystä tuli virallinen yhdistys vasta tapahtumaa edeltävänä päivänä. Muutenkin yhdistyksen luominen tapahtui nopeasti. WRD:n sihteeri Miia Korpi kertoo toiminnan saaneen alkunsa sosiaalisessa mediassa.

– Piia Leppälä ehdotteli Facebokissa ideaa, ja yhtäkkiä meitä olikin viiden naisen porukka hoitamassa asiaa eteenpäin.

Korpi innostui itse ideasta heti siitä kuultuaan.

– Lapsena pidin luistelusta paljon, ja olisin varmasti aloittanut jääkiekon, jos en olisi asunut maalla. Muutenkin minusta vain tuntui, että nyt on pakko liittyä porukkaan mukaan.

Harjoitukset pikkuhiljaa käyntiin. Open Skate -tapahtumassa osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai kokeilla välineitä ja rullaluistelua ja toinen kuulla tietoiskuja lajista.

Seinäjoen Roller Derby avusti tuomalla välineitä ja auttamalla järjestelyissä. Liimatta kertoo Seinäjoen joukkueen olevan Vaasalle hyvä tuki.

– Olemme jo puhuneet, että teemme yhteistyötä jatkossakin. On hyvä, että lähellä on joukkue, jonka kanssa voi harjoitella.

– Uumajankin joukkue on lähettänyt terveisiä. He odottavat pelejä innolla, Korpi puolestaan kertoo.

Tapahtuman myötä yhdistys toivoo joukkueeseen liittyvän uusia pelaajia. 23. kesäkuuta alkaa aloittelijoiden kurssi, jonka harjoitukset järjestetään kerran viikossa kymmenen viikon ajan.

Kurssin loputtua osallistuneille järjestetään Minimum skills -testi osaamisen kartoittamiseksi. Liimatta odottaa realistisin mutta positiivisin mielin joukkueen kasaamista.

– Joukkueen muodostumiseen menee aikaa. Laji on monille uusi, ja tämän vuoksi aluksi saadaan luultavasti kasaan vain pieni porukka. Pikkuhiljaa ihmiset kuitenkin alkavat kiinnostua lajista enemmän.

Milja Lammi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka