Muut

Erilaista musiikkiteatteria Mustasaaressa

  • Vaasa

Mustasaaressa on mahdollisuus nähdä hieman erilaista taidetta tämän ja ensi viikon aikana, kun Cirkus Musikul saa ensi-iltansa lauantaina.

Kyseessä on lievästi kehitysvammaisten esittämä musikaali, jossa taidetta luodaan musiikin, draaman ja tanssin keinoin. Näyttelijät ovat DramaDuvorna- ja LaBandet-ryhmistä, ja esityksessä on mukana myös kuorolaisia Mustasaaren keskuskoulusta ja Smedsby-Böle-koulusta.

Apuna nähdään myös Mustasaaren aikuisopiston taideopiskelijoita sekä Novian näyttämötaiteen opiskelijoita. Projektin yhteistyökumppaneina ovat Vaasan Arbis, DUV ry ja Mustasaaren aikuisopisto.

– Tämä on toinen kerta, kun ihmiset, joilla on eritasoisia rajoitteita, ovat näyttämöllä vähän isommassa musiikkiteatteriprojektissa. Kyseessä on musiikkiteatteriesitys, jonka käsikirjoitus on koottu näyttelijöiden improvisaatioharjoituksista, kertoo toinen ohjaajista, Isa Lindgren-Backman.

Käsikirjoituksen ovat tehneet ohjaajat Lindgren-Backman ja Alexandra Mangs. Musiikin on säveltänyt Dan Andersson. Musikaali esitetään seitsemän kertaa, ja noista esityksistä neljä on yleisölle avoimia. Esityspaikkana toimii Mustasaaren kulttuuritalo.

Halailua ja huolenpitoa. – Näytelmä kertoo kiertävästä sirkuksesta, jossa on monenlaisia hahmoja. Eräänä päivänä sirkukseen saapuu vaeltaja, joka etsii jotain. Tämän jälkeen kenenkään elämä ei ole entisensä. Esityksen teemoihin kuuluvat kaipuu, toisen hyväksyminen ja se, miten tärkeää on saada olla oma itsensä, Lindgren-Backman kertoo.

Kehitysvammaisten kanssa toimiminen on ollut ohjaajille varsin miellyttävää työtä, vaikka tiettyjä eriäväisyyksiä tavanomaiseen teatterin tekemiseen on.

– Jotkut vaativat totta kai enemmän kertausta, ja sinänsä työtä on tehty paljon. Tämä on maailman paras paikka tulla töihin, sillä kertaakaan ei ole tarvinnut lähteä vihaisena kotiin. Näyttelijämme ovat kovia halaamaan, kyselemään ja pitämään huolta toisistaan, Lindgren-Backman kertoo hymyillen.

Lindgren-Backmanin mukaan tällaiset isommat musiikkiteatteriprojektit ovat luonnollinen jatkumo DramaDuvornan pitkäjänteiselle työlle ja hieno keino nostaa tapetille erilaisuuden hyväksymistä. Erilaisuutta riittää työryhmässäkin jo pelkän iän puolesta.

– Esitys antaa kaikille tilan ja mahdollisuuden tehdä taidetta ja avartaa katsojan maailmankuvaa. Meillä on kasassa huikea ryhmä, jossa ikäjakauma on teineistä yli kuusikymppisiin. Jokainen lavalla olija, jolla on oma tarina, pääsee ääneen ja saa toteuttaa itseään, Lingdren-Backman sanoo.

Ilkka Kittilä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka