Muut

Ennen onnettomuuksista ei pahemmin huikittu

  • Vaasa

Eläkkeellä oleva palomies Kari Kankaanpää kävi muistelemassa armeija-aikojaan Ikkunan toimituksessa. Muistot putkahtavat pintaan joka vuosi, kun kansallinen veteraanipäivä lähenee.

Päivää vietetään 27. huhtikuuta, ja silloin Niinisalossa 1964 palvelleet autokomppanian kuskit kokoontuvat yhteen. Tänä keväänä kokoontumispaikkakuntana toimii Jalasjärvi.

– On aikamoinen saavutus, että armeijakaverit kokoontuvat näinkin pitkään. Monet eivät ole tavanneet toisiaan kertaakaan sotaväen jälkeen, vaasalainen Kankaanpää miettii.

Kankaanpää kaivaa povitaskustaan Satakunnan Kansassa 1.7.1964 julkaistun lehtiartikkelin kopion. Siinä kerrotaan räjähdyksestä, joka painettiin silloin villaisella. Tänä päivänä vastaava tilanne repisi lehtien etusivut uusiksi ja nousisi televisiossa pääuutiseksi.

Kranaatit tulessa. Niinisalon autokomppanian neuvostovalmisteiset Zil-maastokuormurit määrättiin 51 vuotta sitten hakemaan aseita Vammalasta Niinisaloon. Tai niin kuskeille ainakin kerrottiin. Lastina oli kranaatteja.

Tulomatkalla lyhyille matkoille tarkoitettujen Zilien pakoputket hehkuivat punaisina kuumuuttaan, ja niin yhden Zilin pakoputki sytytti auton puisen lavan tuleen. Autoa kuljettanut tykkimies Mauri Setälä huomasi tämän ja alkoi sammuttaa paloa pienellä kilon vaahtosammuttajalla.

– Eihän palo sillä sammunut. Eikä kuljettaja olisi jäänyt sitä sammuttamaankaan, jos olisi tiennyt lavan olevan täynnä heittimen kranaatteja, Kankaanpää kertoo.

Ensimmäinen räjähdys sai kuitenkin sotapoikiin vauhtia, ja sammuttajat heittäytyivät ojiin suojaan. Kauempana olevat ymmärsivät pysäyttää tiellä liikenteen.

– Koko lava räjähti, ja sirpaleet repivät Ziliä niin, että se oli kuin reikiä täynnä oleva katiska. Oli onni onnettomuudessa, että kenellekään ei käynyt kuinkaan. Vieressä oli koulu, mutta heinäkuussa se oli kiinni, Kankaanpää muistelee.

Koulu vieressä. Lehtijutun mukaan kuumat sirpaleet porautuivat Vihteljärven Ruonin koulun ulkosuojan seinään, mutta eivät onneksi sytyttäneet tulipaloa. Opettaja Alli Marttila oli tapauksen sattuessa käymässä kirkonkylässä.

– Suurin seuraus räjähdyksestä oli se, että palamaan syttynyttä autoa ajanut Setälä sai korpraalin natsat ja Zilien pakoputket hitsattiin uuteen uskoon, Kankaanpää kertoo.

Räjähdyksestä on kerrottu vain Satakunnan Kansan uutisessa, ainakaan Kankaanpää ei ole asiaan törmännyt muussa yhteydessä.

Kankaanpää miettii, minkälainen uutinen ammusauton räjähtäminen keskellä kylää olisi tänä päivänä. Tuskin siitä selvittäisiin maakuntalehden raportilla ja korpin natsoilla.

– Se on ollut puolustusvoimissa sattunut toiseksi suurin rauhan ajan räjähdys. Suurin tapahtui Uudenkylän asevarikolla elokuussa 1965. Lapuan Patruunatehtaan räjähdys 13. huhtikuuta 1976 oli siviiliräjähdys, Kankaanpää sanoo.

Hänen kanssaan Niinisalon autokomppaniassa palveli samaan aikaan toinenkin vaasalainen, Juhani Salonen.

Vesa Koivumäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka