Muut

Elisalla on stadionin tuntua

  • Vaasa

Elisa-stadion alkaa olla valmis ensimmäiseen otteluun, vaikkakaan ei täyteen palveluun. Yleisö ei pääse perjantaina stadionin sisätiloihin, vaan vasta 15. elokuuta, jolloin sovittu luovutusaika koittaa.

Viime viikolla stadionilla oli täysi työn touhu päällä. Perjantaina töissä oli 80 henkeä sekä vieraat, joita työmaan vastaavan mestarin Timo Pahkalan mukaan on paikalla jatkuvasti 10–20 henkeä.

Stadionille tullaan perjantaina sen sivusta, ja katsomoihin noustaan kentän puolelta, mutta kentän tasalta saa kyllä heti ensituntuman Elisaan. Se on oikea stadion. Siitä ei ole kahta sanaa.

Luovutuspäivän jälkeen Elisalle noustaan tien puolella olevia rappusia ja siellä olevan tasanteen kautta. Ei hassumpi reitti sekään, ja silloinkin tietää olevansa stadionilla, eikä pelkällä futiskentällä.

Viihdekeskus. Stadionin hinnaksi tulee 14,7 miljoonaa euroa. Summa on suuri, mutta tutustumiskierros osoittaa, että sillä on saatu paljon aikaankin. Elisasta tulee oikea viihdekeskus.

Sen hallinta siirtyy Vaasan Seudun Areenoille, joka isännöi myös jäähallia ja Botnia-hallia. Isännän tehtävänä on varmistaa, että stadionilla on myös käyttöä. Sinne pitää saada ihmisiä vetäviä tapahtumia.

Tällä tietämällä Vaasan Palloseura on stadionin suurin asiakas. Se on myös otettu rakentamisessa huomioon. VPS:llä on seuran omien toiveiden mukaan rakennettu pukuhuone, ravintola ja myyntipisteet käytössä otteluiden ajan. Se myös myy aitiot otteluihinsa.

VPS:llä on lisäksi toimisto stadionilla, kuten myös Kiistolla ja Vaasan Pallopiirillä. VIFK vielä harkitsee viimeisen toimistotilan vuokraamista.

Hyvin näkee. Perjantain otteluun tulevien ei kannata olla keskeneräisyydestä huolissaan, sillä paikalla on myyntiä ja liikuteltavia vessoja. Sama tilanne tulee olemaan Elisan ensimmäisessä isossa Tom Jonesin tähdittämässä konsertissa.

Stadionin kokonaan valmistuttua ei myynti- ja wc-tiloista pitäisi olla pulaa. Niitä riittää, ja tilat ovat avarat. Osasta anniskelualueita voi myös seurata ottelua. Se on aika lailla uutta, ainakin Vaasassa.

Stadionin jyrkkä muoto varmistaa myös sen, että jokaiselta penkiltä näkee kentälle hyvin. VPS:n oma fanipääty on eteläpäässä ja vierasfanien pääty pohjoisessa, kaupungin puolella. Ne ovat todellisia aitiopaikkoja heti maalin takana.

Vanha puukatsomokin sopii yllättävä hyvin kuvaan, kunhan silmä tottuu. Konsertissa esiintymislava rakennetaan sen eteen, jolloin U-muotoinen stadion pääsee parhaiten oikeuksiinsa.

Huippuolosuhteet. Elisa-stadionin kenttä on testattu ja sopivaksi todettu myös kansainvälisiin otteluihin. Se on myös lämmitettävä ja on sulana vaikka talvella, mikäli niin halutaan.

– Laskimme, että 30 asteen pakkasella yhden päivän lämmitys maksaa 700–800 euroa, joten kannattaa harkita tarkkaan, jos joku silloin haluaa kentälle, kentän projektipäällikkö Leena Ollila naurahtaa.

Kentällä on myös kastelujärjestelmä, vaikka se on päällystetty tekonurmella. Vesisumutuksella varmistetaan kentälle parhaat mahdolliset ominaisuudet ja estetään pölyäminen.

Katsojien kannalta kannattaa vielä mainita, että teleyhtiö Elisa järjestää kentälle langattoman internetyhteyden. Se on kaikkien katsojien vapaassa käytössä.

Yle ei televisioi Elisa-stadionin avajaisottelua, kuten Seinäjoen OmaSp Stadionilla tapahtui. Televisiossa näytetään perjantaina yleisurheilun EM-kisoja.

Vesa Koivumäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka