Muut

Burleski korostaa naiseuden ilosanomaa

  • Vaasa

Vähäpukeisia naisia tanssahtelemassa näyteikkunassa. Näky herätti Vaasan keskustassa lauantai-iltana kulkeneissa ihmisissä sekä hilpeyttä että ihmetystä. ”Mitäs täällä tapahtuu?” oli lause, joka kuultiin usean ohikulkijan suusta.

Tanssijat esiintyivät niin kovalla itseluottamuksella ja rohkeudella, etteivät ihmiset voineet kuin jäädä seuraamaan esitystä.

Kyseessä oli Tanja Karpin ja hänen ryhmänsä Le Rouge Miragen burleskinäytös, jonka tarkoituksena oli mainostaa lauantaina 14. marraskuuta Sky Baarissa järjestettävää KissKiss Cabaret -burleskitapahtumaa.

Tyhjässä liiketilassa tapahtunut näytös koostui sekä Lily KissKissin sooloesityksistä että koko Le Rouge Mirage -ryhmän yhteistanssista.

– Tämä promo oli oikein onnistunut kokeilu, sillä monet ohikulkijat jäivät katsomaan esitystä. Olisi voinut käydä myös niin, että kaikki vain kävelevät hämmentyneinä ohi, kertoo tapahtuman järjestäjä ja pääesiintyjä Tanja Karppi, taiteilijanimeltään Lily KissKiss.

Ennakkoluuloja löytyy. Karppi eksyi burleskin pariin noin seitsemän vuotta sitten, samoihin aikoihin kun tämä taiteenlaji Suomeen alun perin rantautui.

Mitä burleski sitten oikeastaan on? Moni tästä lajista tietämätön voi helposti erehtyä rinnastamaan burleskin seksikkäiden esiintymisasujen ja riisumisen vuoksi strippaukseen, mitä se ei kuitenkaan ole.

– Burleski ei missään nimessä ole strippausta. Minulle burleski on esittävää taidetta – kiusoittelua ja pientä alastomuutta tanssin ja tarinankerronnan avulla, Karppi sanoo.

– Ennakkoluuloja burleskia kohtaan kyllä on, mutta kasvavan harrastajamäärän ja tietoisuuden lisääntymisen avulla niitä poistetaan. Kadulla ennakkoluuloja harvemmin kohtaa, Karppi jatkaa.

Naiseuden korostamista. Tärkeässä osassa burleskiesitystä on myös tarina, jota kerrotaan sopivan musiikin, koreografian, puvustuksen ja maskin avulla.

– Koko esitys on todella iso kokonaisuus, jonka eteen harjoitellaan ja tehdään paljon töitä. Burleskissa on pääasiassa kyse naiseuden ylistämisestä, intohimosta ja etenkin hauskanpidosta, Karppi kertoo.

14. marraskuuta järjestettävässä burleskitapahtumassa nähdään yhteensä viisi eri esityskokonaisuutta. Tapahtuman tarkoituksena on piristää Vaasan kulttuurielämää tuomalla burleski uutena kulttuurimuotona suuren yleisön eteen.

Lily KissKiss & Le Rouge Mirage -ryhmän lisäksi tapahtumassa esiintyy myös uusia, aloittelevia tanssijoita Tampereelta.

Vuorovaikutus viehättää. Burleski eroaa muista teatteritaiteista siinä, että esiintyjät tuodaan lähelle yleisöä, jolloin vuorovaikutus esiintyjien ja katsojien välillä kasvaa. Karpin mukaan juuri tämä vuorovaikutus tekee burleskista erityisen taiteenlajin.

– Burleskissa on myös tärkeää osata nauraa itselleen. Esimerkiksi tänään minulla tuli hirveä kiire viimeisessä puvunvaihdossa, ja korsettini oli puolittain auki jo heti numeron alusta asti. Aina kaikki ei vain mene suunnitelmien mukaan, ja silloin pitää osata heittäytyä, Karppi summaa nauraen.

Marika Paloniemi

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka