Muut

Beach Volley vaatii kuntoa ja nopeutta

  • Vaasa

Viikon vieras: Vaasan Kiiston kasvatti Saku Viljamaa aloitti lentopalloilijana, mutta vaihtoi lajinsa lentopallosta Beach Volleyhin eli rantalentopalloon.

24-vuotias Viljamaa on pelannut lentopalloa pienestä pitäen, biitsiä aktiivisemmin kuutisen vuotta. Biitsi vei lajeista voiton sen fyysisyyden ja nopeatempoisuuden ansiosta.

– Biitsissä on mukavaa se, että pääsee itse vaikuttamaan enemmän pelin lopputulokseen ja saa olla koko ajan liikkeessä.

Nopeus on tärkeää. Biitsi on fyysisesti vaativa laji, joten myös harjoittelun pitää olla tehokasta. Viljamaa harjoittelee talvisin noin neljä kertaa viikossa ja kesäisin miltei päivittäin.

Tämän lisäksi hän treenaa kuntosalilla noin kolme kertaa viikossa. Karkkimalan Beach Volley -hallin myötä myös talviharjoittelu on helpottunut.

– Vahvuuteni biitsissä on nopeus ja passipeli.

Tällä hetkellä Viljamaa harjoittelee omatoimisesti yhdessä kolmen muun pelaajan kanssa. He vaihtelevat peleissä pareja ja kokeilevat, kuka sopii kenenkin kanssa parhaiten.

– Koetan myös lueskella maailman huippujen pelejä ja oppia niistä. Suomessa biitsivalmennusta on vaikea löytää.

Omatoimisessa harjoittelussa voi olla myös vaikeaa löytää itselleen sopiva pari. Viljamaa löysi tämänhetkiset treenikaverinsa Helsingissä asuessaan.

– Asuin Helsingissä puolitoista vuotta pelaamassa biitsiä. Siellä meillä oli myös valmentaja.

Urheilijan ruokavalio. Viljamaa on myös kiinnostunut ravitsemuksesta ja pitää sitäkin harrastuksenaan. Kolmisen vuotta sitten hän halusi perehtyä ruokavalioasioihin kunnolla ja opiskeli niitä hieman.

– Ruokavalion pitäisi kyllä olla minulla kunnossa.

Kovasta treenistä huolimatta Viljamaa on säilynyt vähin vammoin. Kesällä häneltä revähti takareisi, minkä vuoksi hän joutui katsomaan sivusta Pohjoismaiden turnauksen. Revähdys parantui onneksi parissa viikossa, mutta näinkin lyhyessä ajassa kosketus lajiin ehtii jo kadota hetkeksi aikaa.

– Olen pysynyt suhteellisen terveenä. Keväällä minulla todettiin välilevyn pullistuma, mutta sen ansiosta osaan myös nykyään hoitaa selkääni. Selästä ei ole haittaa pelaamisessa.

Urheilu-ura. Viljamaa voitti kesäkuussa yhdessä parinsa kanssa SM-kiertueen osakilpailun. Viime syksynä he saavuttivat myös Pohjoismaiden miesten turnauksessa 5. sijan.

Viljamaa kertoo yhdeksi parhaaksi saavutuksekseen vuonna 2011 EM-kisoissa 9. sijan.

– Yritämme koko ajan päästä yhä enemmän ulkomaille pelaamaan.

Kokemusta kansainvälisestä pelaamisesta on kertynyt jo paljon. Eniten Viljamaa kertoo pelanneensa Pohjoismaita vastaan.

– Norjasta tulevat kovimmat vastukset.

Lajin pariin Viljamaa on päätynyt sukunsa kautta.

– Serkut pelasivat lentopalloa liigatasolla, ja isäni on myös aina pelannut.

Lopettamista Viljamaa ei ole harkinnut. Hän on pari vuotta panostanut kunnolla lajiinsa, ja pelaaminen on lähtenyt hyvin käyntiin.

Nykyhetki. Kesäkuun lopusta asti Viljamaa on lomaillut työstään myyntiedustajana ja päässyt kunnolla keskittymään pelaamiseen.

Kesän huonoista säistä huolimatta Viljamaa on päässyt hyvin harjoittelemaan pihalle. Säät ovat olleet Beach Volleyn pelaamiseen suotuisia, sillä tuuli ei ole paljon häirinnyt.

Viikon päästä Viljamaata odottavat SM-finaalit Jyväskylässä. Syksyllä on myös Pohjoismaiden pelejä tulossa.

– En hirveästi jännitä ennen pelejä. Jännitykseni on lähinnä hyvälaatuista jännitystä.

Iida Latvala

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka