Muut

”Anna miehesi sisustaa kotianne”

  • Vaasa

Ei minun mieheni välitä. Hän on vain tyytyväinen, että on siistiä. Vaasalainen sisustussuunnittelija Erika Rentola-Björklund kuulee usein vastaavat lauseet. Silloin hän miettii, voiko asia todella olla niin.

– Vaikea ajatella, että miehet eivät ollenkaan välittäisi. Omassa kodissa vietetään kuitenkin paljon aikaa, kymmenettä vuotta yrittäjänä työskentelevä Rentola-Björklund toteaa.

Miehen oma nurkkaus. Vaikka nuoret miehet ovat yhä enemmän kiinnostuneita sisustamisesta, pariskuntien kotona naiset toimivat usein sisustajina. Inspiraatiota haetaan lehdistä, blogeista ja sosiaalisesta mediasta.

– Etenkin nuorelle naiselle on todella tärkeää, että hän saa sisustaa pariskunnan ensimmäisen kodin.

Silloin miehelle saatetaan jättää oma nurkkaus, joka on usein työhuone tai autotalli. Sinne hän saa laittaa asioita, joita nainen ei halua näkyville.

Kompromisseja pitää tehdä. Rentola-Björklund korostaa, että kodin ei pidä olla kuin sisustuslehden kannesta. Tärkeintä on, että asunto on kodikas ja viihtyisä. Valinnoissa tulee ottaa huomioon kaikki asukkaat.

– Miesten toiveita tulisi kuunnella. Vaikka isovanhemmilta saadut perintöhuonekalut eivät sopisi sisustukseen, niillä voi kuitenkin olla toiselle paljon tunnearvoa. Tärkeille asioille pitää löytyä paikat, ja molempien on tehtävä kompromisseja, Rentola-Björklund toteaa.

Hän korostaa myös lasten ottamista mukaan kodin sisustamiseen.

– Jos lapsi saa valita oman huoneensa tapetit tai verhot, se on hänelle iso juttu.

Kiistaa lattiasta. Sisustussuunnittelijaan ottavat useimmiten yhteyttä pariskunnat, jotka haluavat omanlaisensa kodin. Silloin värejä ja materiaaleja on mietitty yhdessä, mutta ulkopuolinen henkilö auttaa päätöksiä tehtäessä.

– Useimmiten noin 40-vuotiaana huomataan, että sisustaminen ei olekaan niin vakavaa. Parhaimmillaan se on yhteinen ja ihana projekti.

Miehet kaipaavat usein kotiinsa puupintoja ja kodikkuutta. Naiset taas suosivat helppoja ja pitkäikäisiä valintoja. Kiistaa tulee useimmiten lattiasta.

– Miehet haluavat tummemman sävyisen lattian ja naiset vaaleamman.

Lempivärit käyttöön. Vaihtuvat sisustustrendit, kuten tämän hetken kirkkaat värit seinissä, eivät usein näy kodeissa. Tämä on sisustussuunnittelijan mielestä hyvä asia.

– Koti tulisi sisustaa itselle. Lempivärejä kannattaa kuitenkin käyttää. Siinä suomalaiset ovat todella arkoja.

Viime vuosina kierrätys ja ekologisuus ovat olleet suosiossa. Tavarapaljoudesta halutaan luopua.

– Nykyään myös sekoitellaan monia eri tyylejä, Rentola-Björklund toteaa.

Janette Litmanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka