Muut

Afrikka avaa uusia ovia eurooppalaisille yrityksille

  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Maaliskuussa Vaasassa järjestetyn Energiaviikon yhteydessä lanseerattiin uusi Africa Energy Forum. Ensimmäistä kertaa pidetyn tapahtuman tavoitteena oli valaista energia-alan mahdollisuuksia ja investointeja Afrikan maissa.

– Afrikka on mahdollisuuksien maanosa, ja se herättää monella tavoin kiinnostusta. Monet nopeimmin kasvavat taloudet ovat Afrikassa, ja siinä ohessa kehittyvät myös infrarakenteet ja energiajärjestelmät, kertoo teknologiakeskus Merinovan kansainvälisen liiketoiminnan koordinaattori Maissa Ftiti.

– Valtavia investointeja tehdään energian tuotannon, siirron ja jakelun ratkaisuihin. Myös satamia, tieverkkoja ja lentokenttiä kehitetään aktiivisesti. Afrikan maiden kokonaisinvestoinnit ovat yhteensä jopa 50 miljardia dollaria vuoteen 2020 mennessä.

Markkinoiden avaukset. Energiaviikolla Vaasassa vierailivat delegaatiot Marokosta, Namibiasta, Ghanasta ja Algeriasta. Foorumissa monet puhujat kertoivat Afrikan maista ja niiden liiketoimintamahdollisuuksista.

– Energiaviikon järjestelyjä koordinoitiin esimerkiksi Vaasan ammattikorkeakoulun kanssa, jolla on hyvät kontaktit Ghanaan. Tapahtuman osallistujat saivat kuulla myös muun muassa Namibian suurlähettilään näkemyksiä energiasektorin tulevaisuudesta.

Ftiti on neljän vuoden ajan tehnyt aktiivisesti töitä Afrikan markkinoiden avaukseen.

– Olemme rakentaneet laajaa yhteistyötä Afrikan ja Suomen ministeriöiden ja yritysten välille, ja olemme luoneet hyviä kontakteja ja verkostoja. Mielenkiintoinen yhteistoiminta tarjoaa paljon uusia tilaisuuksia myös Vaasassa toimiville yrityksille.

Yhteistyö avaimena. Ftiti on järjestänyt energiapäivät myös suoraan Tunisiaan vuonna 2013, ja viimeksi Algeriaan kuluvan vuoden tammikuussa. Suomesta käsin organisoitu tapahtuma tavoitti laajasti myös kansainvälisen median ja vei Vaasan energiakeskittymää uudella tavoin maailmankartalle.

– Seuraava tapahtuma järjestetään Tunisiassa marraskuussa. Se kokoaa yhteen yli 20 afrikkalaista sähköyhtiötä sekä strategisia kumppaneita. Järjestelyjä tehdään yhdessä esimerkiksi Tunisian kaivos- ja energia- sekä kansainvälisistä verkostoista vastaavien ministeriöiden kanssa.

Tulevan tapahtuman teemat liittyvät jälleen laajasti energian tuotantoon, siirtoon ja jakeluun. Tavoitteena on viedä tehokkaasti viestiä Suomen energiateknologiaosaamisesta ja alalla toimivista yrityksistä.

– Afrikan mantereen markkinoilla toimii tällä hetkellä harva suomalainen yritys. Se johtuu osittain tiedon puutteesta ja yritysten vähistä resursseista. Vaikutuksensa on myös väärillä mielikuvilla, joita media on vuosikymmeniä välittänyt Afrikasta.

Työllä tulevaisuutta. Syyskuulle on myös Helsinkiin suunnitteilla Africa Energy Forum -seminaari. Osallistujille maksuton tapahtuma tarjoaa tietoa ja verkostoja.

– Rakennamme nyt laajalla rintamalla vientimahdollisuuksia Afrikkaan. Mantereen maista kohteena ovat erityisesti Marokko, Algeria, Etelä-Afrikka, Tansania ja Namibia.

Tunisiasta alun perin kotoisin oleva Ftiti rakastaa matkustamista. Vapaa-ajastaan hän nauttii pienen lapsensa kanssa.

– Tyttäreni on puoliksi suomalainen. Suomi on hänen kotimaansa, ja sitä myöden myös minulle toinen kotimaa. Suomen tulevaisuus huolettaa monin tavoin, ja haluan työni kautta rakentaa parempaa tulevaisuutta.

– Yksi unelma työssäni on se, että voimme Merinovan ja julkisten toimijoiden kanssa rakentaa kansainvälisistä opiskelijoista vientiorganisaation, ”Finnish Export Armyn”. Opiskelijat ovat saaneet täällä hyvän ja maksuttoman koulutuksen, ja moni haluaa työllään korvata sen takaisin.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka